Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

PRESIDENCA ITALIANE E KËSHILLIT TË EVROPËS SFIDAT E REJA DHE PERSPEKTIVAT E BASHKËPUNIMIT

Ambasadori Silvestri priti mbrëmjen e djeshme në rezidencën e tij një takim kushtuar Presidencës Italiane të Komitetit të Ministrave të Këshillit të Evropës, i cili filloi më 17 nëntor 2021 dhe do të përfundojë më 22 maj.

Ambasadori fillimisht nënvizoi rëndësinë e Këshillit të Evropës si një forum shumëpalësh që synon të bashkojë të gjitha vendet evropiane mbi një bazë vlerash të përbashkëta që nuk mund të shkelen, siç tregohet nga pezullimi i fundit i të drejtës së votës të Federatës Ruse.

Silvestri më pas ilustroi axhendën e Presidencës italiane gjatë aktivitetit të vendosur, jo rastësishtë, afër festimit të 8 Marsit, duke theksuar prioritetet e saj, përfshirë luftën kundër dhunës ndaj grave dhe kundër diskriminimit gjinor, si dhe mbrojtjen e të drejtave të fëmijët dhe adoleshentët.

Italia ka vendosur t’i japë prioritet edhe dy makro fushave të tjera, siç është mbrojtja e trashëgimisë kulturore – e cila ka qenë gjithmonë një element me rëndësi të madhe për vendin tonë – si dhe mbrojtja e të drejtave të njeriut, të rënë në kontekstin e pandemisë. edhe në termat e “Health equality” dhe “Social Resilience”, si nevojë për të ndërtuar një të ardhme ku në qendër të jetë njeriu, dhe kjo, si rrjedhim, edhe në raport me tundimet e një bote të kushtëzuar gjithnjë e më shumë nga inteligjenca artificiale. Një axhendë, ajo italiane, e ndarë në një sërë ngjarjesh të pasura, pjesërisht të realizuara, pjesërisht për t’u realizuar, të cilat Silvestri i ka përshkruar më hollësisht.

Në këtë ngjarje morën pjesë Zëvendëskryeministri për çështje evropiane, Bojan Mariçiq – i cili vlersoi mbështetjen e vazhdueshme të Italisë për rrugën evropiane të vendit – Zëvendëskryeministrja për qeverisje të mirë, Slavica Grkovska, Ministrja e kulturës, Bisera Kostadinovska-Stojçevska, përfaqësuesja e Këshillit të Evropës në Shkup, Katalin Tamus – e cili ilustroi iniciativat e ndërmarra nga organizata në NMK – dhe Ambasadorin e Delegacionit të BE-së në Shkup, David Geer.Gjithashtu morën pjesë përfaqësues të shoqërisë civile, në veçanti Asociacioni RYCO Maqedonia e Veriut, Helsinki Vommittee North Macedonia, Koordinatori Kombëtar i Programeve të KEP dhe të rinjtë që përfaqësonin Maqedoninë e Veriut në kontekstin e Rome EU Balkan Yuouth Forum të mbajtur në Romë nëntorin e kaluar, si pjesë e iniciativave në kuadër të Konferencës për të ardhmen e Evropës.

Ngjarja ishte gjithashtu një mundësi për të prezantuar disa nga iniciativat e shumta të bashkëpunimit të financuara nga Italia në Maqedoninë e Veriut, shumë prej të cilave janë të lidhura drejtpërdrejt me temat e Presidencës. Në veçanti, u prezantua projekti kushtuar qasjes në drejtësi nga shtresat më të dobëta të popullsisë, projektet e financuara përmes Fondit Ince-Bers në kuadër të programit KEP, duke përfshirë projektin e dedikuar për shkëmbimin e njohurive ndërmjet Italisë dhe Maqedonisë së Veriut në fusha e konservimin dhe menaxhimin inovativ të trashëgimisë kulturore, dhe projektin “SMACH – Menaxhimi i Qëndrueshëm i Trashëgimisë Kulturore” për menaxhimin e qëndrueshëm të trashëgimisë kulturore përballë kërcënimeve të ndryshimeve klimatike, projekt i promovuar nga Universiteti Ndërkombëtar i Venecias në bashkëpunim me institucione të tjera të rëndësishme italiane dhe rajoni, duke përfshirë UKIM të Shkupit.

 https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=4671140539674859&id=961163677339249