Questo sito utilizza cookie tecnici, analytics e di terze parti.
Proseguendo nella navigazione accetti l'utilizzo dei cookie.

Preferenze cookies

Од Амбасадата

Inserisci i parametri di ricerca
Reset
11 јуни 2024
ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ЈАВНО НАДДАВАЊЕ ЗА ПРОДАЖБА НА СЛУЖБЕНО ВОЗИЛО МОДЕЛ JEEP COMPASS LIM 1.4, 4X4

Амбасадата на Италија во Скопје информира дека е објавено известување за продажба, преку достава на понуда во затворен плик, на службено возило модел Џип компас лим. 1.4, 4×4. Вкупната почетна цена изразена во македонски денари изнесува 200.292,00. Крајниот рок за доставување понуди е понеделник 1 јули во 14:00 часот. Сите информации се достапни во огласот […]

Leggi di più
24 мај 2024
СТИПЕНДИИ ДОДЕЛЕНИ ОД ВЛАДАТА НА ИТАЛИЈА ЗА А.Г. 2024-25

Амбасадата на Италија известува дека и оваа година Италијанската влада, преку Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка на Италија, стави на располагање стипендии за македонски државјани наменети за користење во академската година 2024/25. Лицата можат да аплицираат за стипендии за следните категории на студии во Италија: НАПРЕДНИ КУРСЕВИ ЗА УСОВРШУВАЊЕ НА ЈАЗИКОТ ЗА СТУДЕНТИ […]

Leggi di più
13 мај 2024
Амбасадата на Италија во Скопје постави црвена клупа во симбол на борбата против родовото насилство

Италијанската амбасада во Скопје се приклучи на иницијативата на Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка која поттикна поставување црвени клупи во мрежата на италијанските дипломатско-конзуларни претставништва во светот како симбол на борбата против насилството врз жените. Иницијативата беше покрената од потпретседателот на Владата и министер за надворешни работи и меѓународна соработка, Антонио Тајани, минатата […]

Leggi di più
9 мај 2024
СООПШТЕНИЕ ЗА XXIV НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ФИЛМ – “Промени”

Од 13 до 18 мај во историската „Кинотека на Република Северна Македонија“ во Скопје ќе се одржи XXIV издание на „Неделата на италијанскиот филм“. Веќе добро познатиот фестивал ќе понуди избор од шест филма кои ја претставуваат современата италијанска кинематографска продукција – впрочем сите филмови се издадени во 2023 година и се добитници на бројни […]

Leggi di più
29 март 2024
Посета на министерот за одбрана Гвидо Крозето на Скопје

29 март 2024 година: посета на министерот за одбрана Гвидо Крозето на Скопје и потпишување со министерката Славјанка Петровска на Договорот за воздушна патрола во рамките на НАТО, врз основа на кој италијанското воено воздухопловство ќе ја гарантира, заедно со македонските и грчките воздухопловни сили, безбедноста на воздушниот простор на Северна Македонија.

Leggi di più
13 март 2024
КОНКУРС ЗА ПРИДОНЕС НА ИНСТИТУЦИИ И ЗДРУЖЕНИЈА ЗА КУРСЕВИ ЗА СТРУЧНО ОСПОСОБУВАЊЕ И НАДОПОЛНУВАЊЕ ЗА ПРОФЕСОРИ ПО ИТАЛИЈАНСКИ ЈАЗИК ВО ЛОКАЛНИТЕ УЧИЛИШТА

Министерството за надворешни работи и италијанска соработка (МАЕЧИ) објавува конкурс упатен кон институции промотори, училишни здруженија и непрофитни здруженија за одобрување на финансиски придонеси наменети за промоција на италијанскиот јазик и култура во не универзитетски установи преку спроведување на курсеви за стручно оспособување и надополнување на локални професори по италијански јазик. Придонесите, предмет на конкурсот, […]

Leggi di più
7 март 2024
КОНКУРС ЗА НАГРАДИ И ПРИДОНЕСИ ЗА ПРОМОЦИЈА НА ИТАЛИЈАНСКИ КНИГИ ПРЕВЕДЕНИ НА СТРАНСКИ ЈАЗИК, НА КНИЖЕВНИ И НАУЧНИ ДЕЛА (ВКЛУЧУВАЈЌИ ДИГИТАЛНИ ИЗДАНИЈА), ПРОДУКЦИЈА, СИНХРОНИЗАЦИЈА ИЛИ ТИТЛУВАЊЕ НА СТРАНСКИ ЈАЗИК НА КРАТКИ ФИЛМОВИ, ИГРАНИ ФИЛМОВИ И ТЕЛЕВИЗИСКИ СЕРИИ

Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка (MAECI) на Италијанската Република објавува конкурс за награди и придонеси за преводи на странски јазици на литературни и научни дела (вклучувајќи дигитални изданија), продукција, синхронизација или титлување на странски јазици на кратки филмови, играни филмови и телевизиски серии. КОРИСНИЦИ И ВИДОВИ НА ПРИДОНЕСИ Издавачи, преведувачи, компании за продукција, […]

Leggi di più
19 февруари 2024
Конкурс за придонеси за странски (не универзитетски) образовни институции

ПРЕДМЕТ НА КОНКУРСОТ Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка (MAECI) објавува конкурс за придонеси наменети за промоција на италијанскиот јазик и култура во странските образовни не-универзитетски институции преку поддршка на катедрите за италијански јазик и финансирање на стипендии / патувања за усовршување на јазикот во Италија. УЧЕСТВО НА КОНКУРСОТ Придонесите се доделуваат: 1. за […]

Leggi di più
16 октомври 2023
XXIII Недела на италијанскиот јазик во светот “Италијанскиот и одржливоста”

Програма на XXIII Недела на италијанскиот јазик во светот “Италијанскиот и одржливоста” Programma – XXIII Settimana della lingua Italiana del Mondo “L’Italiano e la sostenibilità” СООПШТЕНИЕ ЗА XXIII НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКИОТ ЈАЗИК ВО СВЕТОТ Најважната манифестација во годината со која се одбележува италијанскиот јазик во светот ќе започне на 16 октомври и во ова издание […]

Leggi di più
15 август 2023
Балкан 2023 – Повик за поддршка на проекти на меѓународни организации, јавни и приватни субјекти

Со Одлука на Владата на Италија од 1 мај 2023 година во врска со учеството на Италија во меѓународни мисии за 2023 година, одобрени се средства во вкупен износ од 1,5 милиони евра за учество на Италија во јавни и приватни иницијативи насочени кон мир и стабилизација на балканскиот регион. Средствата ќе се користат за […]

Leggi di più