Ambasciata d'Italia - Skopje

Notizie e Comunicati Stampa

Национални награди за превод за 2021 г. (МИБАКТ – Министерство за културни добра, културни активности и туризам)
Национални награди за превод за 2021 г. (МИБАКТ – Министерство за културни добра, културни активности и туризам)26/02/2021

Министерството за културни добра, активности и туризам (МИБАКТ) распишува конкурс за осум награди, поделени во две категории, Виши награди и Специјални награди, кои би се доделиле...

Leggi tutto
Youth4Climate: Driving Ambition, applications are open to young leaders of the green generation from all over the world
"Youth4Climate: Driving Ambition", applications are open to young leaders of the "green generation" from all over the world10/02/2021

From 1st February 2021 until 1st March 2021 it is possible to submit the application to participate to "Youth4Climate: Driving Ambition". The meeting, reserved to young people from all over the world held in Milan from 28 to 30 September 2021, will precede the COP26 Conference of Parties in Glasgow scheduled between 1...

Leggi tutto
INIZIATIVA CENTRO EUROPEA (INCE) E INIZIATIVA ADRIATICO IONICA (IAI). OPPORTUNITA' DI FINANZIAMENTO PER PROGETTI PROMOSSI DA SCUOLE SUPERIORI PUBBLICHE E PRIVATE DEI PAESI MEMBRI DEDICATI ALL'ATTUAZIONE DELL'AGENDA 2030 DELLE NAZIONI UNITE E DEI SUOI OBIETTIVI DI SVILUPPO SOSTENIBILE.
INIZIATIVA CENTRO EUROPEA (INCE) E INIZIATIVA ADRIATICO IONICA (IAI). OPPORTUNITA' DI FINANZIAMENTO PER PROGETTI PROMOSSI DA SCUOLE SUPERIORI PUBBLICHE E PRIVATE DEI PAESI MEMBRI DEDICATI ALL'ATTUAZIONE DELL'AGENDA 2030 DELLE NAZIONI UNITE E DEI SUOI OBIETTIVI DI SVILUPPO SOSTENIBILE.02/02/2021

L'Iniziativa Centro Europea e l'Iniziativa Adriatico-Ionica hanno lanciato il concorso "Active Young Citizens for Sustainable Development in CEI and AII Areas". Il progetto intende incoraggiare l'attivismo e la partecipazione delle giovani generazioni sui temi dello sviluppo sostenibile, premiando le migliori iniziative...

Leggi tutto
ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА СТОГОДИШНИНАТА ОД РАЃАЊЕТО НА ЛЕОНАРДО ШАША -ИНАУГУРАЦИЈА25/01/2021

  Националниот комитет за одбележување на стогодишнината од раѓањето на Леонардо Шаша (1921-2021), под претседателство на сенаторката Ема Бонино, го промовира инаугуративниот настан во чест на писател...

Leggi tutto
Новогодишна порака на Амбасадорот на Италија, Н.Е. Андреа Силвестри24/12/2020

Драги сонародници, драги македонски пријатели,годинава што заминува без сомнение беше многу необична: вирусот Ковид-19 донесе многу страдање во целиот свет, па така и во Италија и во Северна Македонија....

Leggi tutto
Интервју на Амбасадорот Силвестри за Медиумската Информативна Агенција МИА
Интервју на Амбасадорот Силвестри за Медиумската Информативна Агенција МИА09/12/2020

На 29 ноември Амбасадорот Силвестри даде интервју за информативниот портал МИА околу главните актуелни теми. Веста беше преземена од најважните весници и интернет страници во...

Leggi tutto
Интервју на Амбасадорот Силвестри за Националната Телевизија09/12/2020

На 28 ноември главниот државен телевиски канал на Република Северна Македонија МРТ1 емитуваше интервју со Амбасадорот Силвестри. Во прилог можете да ја погледнете интегралната верзија на интервјуто...

Leggi tutto
5 ГОДИНИ ОД ДОГОВОРОТ ОД ПАРИЗ ОСТАНУВАМЕ ПОСВЕТЕНИ КОН СПРАВУВАЊЕ СО КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ
5 ГОДИНИ ОД ДОГОВОРОТ ОД ПАРИЗ ОСТАНУВАМЕ ПОСВЕТЕНИ КОН СПРАВУВАЊЕ СО КЛИМАТСКИТЕ ПРОМЕНИ08/12/2020

Денес, 8 декември, британската амбасадорка Рејчел Галовеј одржа состанок по повод 5-годишнината од Договорот од Париз, пред Самитот за климатски амбиции кој ќе се одржи виртуелно...

Leggi tutto
Мерки за спречување на ширењето на Коронавирусот изгласани од италијанската Влада за влез на националната територија 04/12/202004/12/2020

Ажурирање 04.12.2020 - Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка на Италијанската Република подготви информативен прашалник за да им помогне на своите корисници да разберат дали и под...

Leggi tutto
V-та НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКАТА КУЈНА ВО СВЕТОТ (23-29 НОЕМВРИ 2020)
V-та НЕДЕЛА НА ИТАЛИЈАНСКАТА КУЈНА ВО СВЕТОТ (23-29 НОЕМВРИ 2020)21/11/2020

Во понеделник, 23 ноември, започнува V-та Недела на италијанската кујна организирана во Северна Македонија, чија тема оваа година е: „ Искуства и вкусови од италијанските територ...

Leggi tutto
l’Ambasciata d’Italia a Skopje aderisce all’iniziativa UNICEF “Lights Up Blue”!
l’Ambasciata d’Italia a Skopje aderisce all’iniziativa UNICEF “Lights Up Blue”!19/11/2020

GIORNATA MONDIALE DELL’INFANZIA: l’Ambasciata d’Italia a Skopje aderisce all’iniziativa UNICEF “Lights Up Blue”! Nelle notti 19 e 20 novembre 2020, la Sede dell’Ambasciata d’Italia a Skopje rimane illuminata di blu nel quadro della campagna “Light up Blue”. L...

Leggi tutto
Средба помеѓу Амбасадорот Силвестри и Никола Димитров
Средба помеѓу Амбасадорот Силвестри и Никола Димитров18/11/2020

Реформската агенда и Европското чекорење на земјава претставуваа централни теми на дискусија помеѓу Амбасадорот Силвестри и Никола Димитров, Заменик Претседател на Владата...

Leggi tutto
Средба на Амбасадорот Силвестри со претседателот на Собранието на Република Северна Македонија Талат Џафери
Средба на Амбасадорот Силвестри со претседателот на Собранието на Република Северна Македонија Талат Џафери18/11/2020

Плодна средба помеѓу Амб. Силвестри и Претседателот на Собранието Џафери Амбасадорот Силвестри утрово се сретна со Талат Џафери, Претседател на Собранието на Република Северна...

Leggi tutto
Учество на меѓународниот Симпозиум  “Денови на Јустинијан Први”
Учество на меѓународниот Симпозиум “Денови на Јустинијан Први”13/11/2020

12 ноември, Скопје. Денеска во Скопје беше отворено oсмото по ред издание на Меѓународниот научен симпозиум “Денови на Јустинијан Први”, организиран од Институтот за национ...

Leggi tutto
Средба со Премиерот Заев13/11/2020

12 ноември Скопје. Амбасадорот Силвестри денес се сретна со Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев, кој го прими во владината палата. При средбата, која се одржа во многу...

Leggi tutto