Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

U përurua klasa e re e gjuhës italiane në Gjimnazin Nikolla Karev

Data:

01/09/2021


U përurua klasa e re e gjuhës italiane në Gjimnazin Nikolla Karev

Ambasadori Andrea Silvestri, së bashku me ministren Milla Carovska dhe kryetarin Petre Shilegov, mori pjesë në përurimin e një klase të re në Gjimnazin Nikolla Karev, në të cilën do të mësohen gjashtë orë gjuhë dhe kulturë italiane, të gjitha pjesë e programit shkollor. Janë 23 nxënës në vitin e parë të shkollës së mesme, të cilët kanë kaluar një test fillestar të aftësisë gjuhësore, me qëllim arritjen e nivelit B2 në fund të vitit të katërt, gjithashtu në funksion të një regjistrimi të mundshëm në fakultetet italiane; duke filluar nga viti i ardhshëm klasat e ardhme do të aktivizohen më pas.

Siç theksoi drejtori Andrej Malenov dhe pjesëmarrësit, është hera e parë që një kurs i tillë mbahet në Maqedoninë e Veriut. 23 nxënësit e klasës së re do t'u bashkohen afër dy mijë nxënësve maqedonas të gjuhës italiane në shkollat ​​fillore dhe të mesme dhe studentëve të shumtë në universitetet vendase. Një sukses që pason Dekretin e 6 marsit 2018 me të cilin italishtja u fut si gjuhë e dytë zgjedhore në shkollën fillore. "Në Maqedoninë e Veriut" - theksoi Ambasadori - "ka një “kërkesë në rritje për gjuhën italiane", e cila shkon mirë me intensitetin dhe natyrën shekullore të marrëdhënieve tona, dhe me perspektivën e një intensifikimi të shkëmbimeve ekonomike dhe tregtare".

Në fakt, italishtja, përveçse një gjuhë e madhe e kulturës e studiuar në të gjithë botën, është gjithashtu një gjuhë që ofron mundësi të rëndësishme profesionale, veçanërisht për një vend fqinj si Maqedonia e Veriut. Duke falënderuar drejtorin Malenov për nismën, Ambasadori falënderoi gjithashtu Departamentin të gjuhës italiane të Universitetit “UKIM”, Shoqatën e Profesorëve të Gjuhës Italiane dhe Institutin Dante Aligieri në Shkup për mbështetjen dhe siguroi mbështetjen e plotë të Ambasadës për kursin e ri dhe në përgjithësi për promovimin e italishtes. Më në fund, Silvestri shfrytëzoi rastin për të dhënë bluza dhe një ditar kushtuar Dantes studentëve të Gjimnazit Karev dhe autoriteteve të pranishme. Një gjest simbolik, i cili është pjesë e aktiviteteve të shumta të promovuara nga Ambasada Italiane në Shkup për të përkujtuar 700 vjetorin e vdekjes së poetit të madh, themelues i gjuhës italiane.


Luogo:

539