Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

Masa të reja kufizuese të miratuara nga Qeveria maqedonase në lidhje me urgjencën e virusit COVID-19

Data:

10/03/2020


Masa të reja kufizuese të miratuara nga Qeveria maqedonase në lidhje me urgjencën e virusit COVID-19

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut ka miratuar me një rezolutë sot, 10 mars, masat e reja kufizuese për të parandaluar përhapjen e virusit COVID-19:

- Pezullimi i të gjitha aktiviteteve në çerdhet, shkollat fillore dhe të mesme, universitetet dhe institutet universitare dhe shkencore, duke filluar nga nesër, 11 mars dhe për 14 ditët e ardhshme. Të gjitha programet jashtëshkollore si kurset e gjuhës dhe të tjera gjithashtu janë të pezulluar.

- Për fëmijët nën moshën dhjetë vjeç, njëri prej prindërve lirohet nga obligimi i punës pa shkurtimin e pagave.

- Në 14 ditët e ardhshme dhe në të gjithë territorin e shtetit ndalohet organizimi i mbledhjeve dhe tubimeve masive jashtë dhe në hapësirat e mbyllura, si dhe ngjarjeve kulturore dhe manifestimeve në territorin e shtetit që parashikojnë më shumë se 1.000 pjesëmarrës. Qeveria rekomandon të shmangni organizimin e ngjarjeve publike edhe për më pak se 1000 pjesëmarrës.

- Mbajtja e të gjitha ngjarjeve sportive pa publik për 30 ditët e ardhshme.

- Vetizolimi i detyrueshëm 14-ditor në shtëpi për të gjithë ata që vijnë nga vendet që konsiderohen të rrezikut të lartë dhe të mesëm, sipas listës zyrtare të OBSH, që azhurnohet vazhdimisht.

- Ndalimi i eksportit të pajisjeve mjekësore dhe materialeve shëndetësore që mund të jenë të nevojshme për trajtimin e pacientëve me Covid-19, siç janë ventilatorët, respiratorët, maska ​​dhe materiale mbrojtëse. Një listë e veçantë e materialit të tillë do t'i ofrohet prodhuesve vendas.

- Rekomandim për qytetarët e moshuar dhe ata që i përkasin kategorive të rrezikut (të sëmurë kronikë) ta rrallojnë lëvizjen dhe të shmangin transportin publik.

- Përjashtimi nga të gjitha detyrat që kanë të bëjnë me zgjedhjet e ardhshme për punonjësit e institucioneve të shëndetit publik, për t'i lejuar ata të jenë aktiv në kujdesin shëndetësor.

- Paraqitja në të gjitha fluturimet të formularit për lokacion shëndetësor (health locator card), deri më tani aplikohej vetëm në fluturimet nga Italia e veriut.

- Ndalimi i transportit ndërkombëtar të pasagjerëve me autobus, minibus ose furgon, për dhe nga shtetet me rrezik të lartë.

- Forcimi i pranisë së vullnetarëve të Kryqit të Kuq maqedonas në bashkëpunim me Ministrinë e Shëndetësisë në të gjitha vendkalimet kufitare.

- Rekomandim për të gjitha organet e administratës publike qendrore dhe lokale, për ndërmarrjet publike dhe private që të sigurojnë ndërprerje të përkohshme nga detyrimet e punës për gratë shtatzëna dhe për njerëzit me sëmundje kronike.

- Anulimi i të gjitha ngjarjeve, konferencave dhe udhëtimeve të organizuara nga administratat dhe organet publike.

Nga lista e mësipërme, ndalimi i transportit të organizuar të personave me automjete tokësore përfshin edhe udhëtimin në Itali, i cili nuk rekomandohet as me automjete private individuale.

Kësaj ndalese i shtohet edhe pezullimi i lidhjes direkte ajrore midis Romë-Ciampino dhe Shkupit, vendosur sot nga kompania Wizzair me efekt të menjëhershëm. Pezullimi shpallet deri më 3 prill, përveç shtyrjes së datës.

Në lidhje me këtë, Maqedonia e Veriut është, në fakt, pa lidhje ajrore direkte me Italinë.


399