Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

Inaugurimi i Projektit Twinning "Strengthening the prevention/counter violent extremism and counterterrorism coordination capacities" me Trupat e Karabinierëve

Data:

14/02/2020


Inaugurimi i Projektit Twinning

Më 14 shkurt në Pallatin e Qeverisë u mbajt Ceremonia e inaugurimit të projektit Twinning "Strengthening the prevention/counter violent extremism and counterterrorism coordination capacities", i financuar nga BE dhe në të cilin subjekti zbatues janë Trupat e Karabinierëve në bashkëpunim me kompaninë "in house" të Ministrisë së Ekonomisë dhe Financave "Studiare Sviluppo".

Evenimenti u zhvillua në prani të Ministrit të Brendshëm Naqe Çulev, Gjeneralit të Divizionit Paskuale Anxhelosanto, Komandantit të Grupit Special Operativ të Karabinierëve (ROS) dhe Shefit të Bashkëpunimit të Delegacionit të BE në Shkup Nikolla Bertolini. Pjesë e ndërhyrjeve gjithashtu ishin edhe Koloneli i Karabinierëve Nikola Konforti, Lideri i Projektit, Nënkoloneli i Karabinierëve Masimo Pani, Rezident Eksperti Koordinatori Kombëtar Maqedonas të Anti-Terrorizmit Borçe Petrevski, Shefi i Agjencisë për siguri kombëtare Amb. Viktor Dimovski dhe Zëvendësdrejtori i Sigurisë Publike në Ministrinë e Brendshme Besir Dehari.

Bertolini hapi ceremoninë duke theksuar aktualitetin e temës së antiterrorizmit dhe rëndësinë e përfshirjes së shoqërisë civile, gjithashtu në dritën e fillimit të shpejtë të dëshirueshëm të negociatave për pranimin e Maqedonisë së Veriut në BE. Ministri Çulev përcjelli përshëndetjet nga Qeveria maqedonase dhe falënderoi Bashkimin Evropian, Italinë dhe Trupat e Karabinierëve për kontributin e tyre të rëndësishëm.

Në fjalimin e tij, Ambasadori Romeo, përveç riafirmimit të mbështetjes së plotë të Ambasadës për projektin, kujtoi rolin kombëtar dhe ndërkombëtar të Karabinierëve në luftën kundër terrorizmit ndërkombëtar dhe politik në nivelin kombëtar (që nga vitet 1970). Trupat, të angazhuar në situata të ndryshme dhe të vështira, paraqesin një model të efikasitetit të njohur në të gjithë botën, njohuria e të cilit do të vihet në dispozicion të partnerëve maqedonas. Në këtë drejtim, Ambasadori shpresoi për bashkëpunim maksimal nga të gjithë pjesëmarrësit maqedonas të përfshirë, përfshirë edhe organizatat e shoqërisë civile, në mënyrë që institucionet të mund të përfitojnë në mënyrë efektive nga kjo mundësi unike për të punuar ngushtë me Karabinierët tanë në sektorë veçanërisht të ndjeshëm dhe të vështirë. Ndërhyrja e Gjeneralit Anxhelosanto u vlerësua shumë, në të cilën ai përshkroi modelin italian të funksionimit për parandalimin dhe ndëshkimin e terrorizmit, veçanërisht në lidhje me kompetencat e Trupave ROS. Gjenerali hyri në detajet teknike të projektit duke nënvizuar procedurat operative, duke paraparë tashmë rezultatet e mundshme dhe të dëshiruara që mund të arrihen në drejtim të përmirësimit të aftësive operative të kundër-terrorizmit në Maqedoninë e Veriut.

Disa elemente themelore janë marrë nga të gjitha ndërhyrjet, veçanërisht nevoja për një qasje të koordinuar shumëplanëshe dhe një vizion mbikombëtar për të luftuar terrorizmin dhe krimin e organizuar, veçanërisht në Ballkanin Perëndimor. Si përfundim, ceremonia e inaugurimit ishte një sukses i plotë dhe përfaqësoi gatishmërinë e qartë të të gjitha palëve të përfshira për të bashkëpunuar në mënyrën më të mirë.


386