Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

Takim midis Kryeministrit Xhuzepe Konte dhe Kryeministrit Zoran Zaev (Romë, 29 Tetor 2019)

Data:

30/10/2019


Takim midis Kryeministrit Xhuzepe Konte dhe Kryeministrit Zoran Zaev (Romë, 29 Tetor 2019)

Më 29 tetor në Romë u mbajt takimi midis Kryeministrit Xhuzepe Konte dhe Kryeministrit të Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev.

Në një atmosferë shumë të përzemërt, Presidenti i Këshillit të Ministrave Konte riafirmoi mbështetjen e fortë italiane për integrimin evropian dhe atlantik të vendit. Maqedonia e Veriut ka të drejtë të fillojë rrugën e saj drejt anëtarësimit në BE, dhe Italia garanton angazhimin e saj për këtë proces. Parandalimi i tij do të thoshte të bëhet përsëri një "gabim historik". Italia do të vazhdojë të punojë me institucionet e BE-së për të krijuar kushtet e duhura për një vendim së shpejti: është e nevojshme dhe e domosdoshme të fillohen negociatat sa më shpejt. Kryeministri Konte kujtoi se Italia "gjithmonë ka mbështetur integrimin e Ballkanit Perëndimor në BE"; ai është "një rajon me rëndësi thelbësore për sigurinë dhe stabilitetin e Evropës dhe Mesdheut".

Në Këshillin e fundit të Evropës "kemi dashur të shohim fillimin e negociatave të pranimit në BE, vendi juaj, kurrë si këtë vit, nuk e ka merituar më shumë fundin e kësaj pritjeje të gjatë në korridor që nga viti 2005. Ekzistojnë 35 kapituj verifikimi: ekzistojnë të gjitha garancitë që procesi të kalojë me të gjitha kontrollet e nevojshme dhe në këtë drejtim duhet të kuptojmë arsyet specifike për mos fillimin e kësaj rruge”. Ne si Itali "do të vazhdojmë të punojmë" në këtë drejtim, sepse "integrimi evropian është e vetmja mundësi e mundshme", siç është konfirmuar së fundmi nga të gjithë liderët e partive politike në Maqedoninë e Veriut. Presidenti i Këshillit Konte dërgoi mesazh popullit maqedonas: "Mos lejoni që të shqetësoheni nga ndjenja e pasigurisë dhe zhgënjimit: Italia ju mbështet". Qëllimi është që të vazhdojmë diskutimin sa më shpejt dhe të punojmë me vendet e tjera të BE për të kapërcyer çdo vërejtje dhe për të krijuar kushtet.

Nga ana e tij, Kryeministri Zaev falënderoi Presidentin e Këshillit Konte për veprat e tij dhe vlerësoi përpjekjet e Italisë për fillimin e negociatave të pranimit. Italia "është një partner kryesor i Maqedonisë së Veriut, gjithmonë pranë nesh që nga pavarësia jonë”. Jofillimi i negociatave është një "gabim historik" që "mund të korrigjohet dhe ne jemi të gatshëm të bashkëpunojmë. Ne dëshirojmë të përmirësojmë marrëdhëniet me vendet fqinje dhe ta bëjmë vendin tonë një vend modern. Ne duam të krijojmë të gjitha kushtet që një ditë të jemi pjesë e BE-së, siç kërkojnë 85% e qytetarëve tanë”, tha ai në konferencën të përbashkët për shtyp.

Gjatë takimit të dy kryeministrat theksuan përsosmërinë e marrëdhënieve bilaterale; tregtia totale midis dy vendeve dhe eksporti italian ka qenë në rritje të dyfishtë në vitet e fundit dhe tashmë ekziston një tregti shumë e njohur (rreth 615 milion € në 2018), në rritje në gjashtë muajt e parë të 2019: ka ende shumë hapësirë ​​për forcimin e bashkëpunimit ekonomik dhe tregtar dhe investimit italian. Interesa specifike për ndërmarrjet italiane që mund të zhvillojnë aktivitetet e tyre në infrastrukturë, energjetikë, mjedis jetësor, mbrojtje. Kryeministri shprehu respekt të veçantë për promovimin e gjuhës dhe kulturës italiane. Mundësia e mësimit të italishtes si gjuhë e dytë e huaj zgjedhore në shkollat ​​maqedonase "është një lajm që më emocionoi", tha Kryeministri italian, i cili gjithashtu kujtoi 60 vjetorin e studimeve të gjuhës italiane në Universitetin prestigjoz “Sh. Kirili dhe Metodi” në Shkup.


370