Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

Билатерални односи

 

Билатерални односи

Италија е еден од главните поддржувачи на европските и евроатлантските аспирации на Северна Македонија и ја поддржува земјата во реформските процеси неопходни за напредок кон овие основни цели. Италијанскиот искрен и силен придонес во земјата се заснова на соработка во зацврстувањето на демократските институции во земјата и структурните реформи, особено во областа на владеењето на правото, независноста на судството, борбата против корупцијата и организираниот криминал.

Неделата од 22 до 29 март беше навистина историска за Северна Македонија бидејќи се оствари една од стратешките цели на земјата - влез во НАТО – а беше донесена и одлуката за отворање преговори за влез во ЕУ. Ова се резултати од суштинско значење, на кои државата работи долги години, а за кои Италија, како еден од основачите на Атлантската алијанса и на ЕУ, отсекогаш пружа силна и искрена поддршка, за стабилноста на земјата и на Западниот Балкан, стратешки регион од другата страна на Јадранот со кој имаме многу длабоки историски, политички, социјални и економски врски.

На европски фронт, италијанскиот став отсекогаш беше доследен и отворен, дури и во најтешките моменти, како оној по Европскиот совет од минатиот октомври кога, по повторното одложување на одлуката за отворање на преговорите, сепак проширувањето остана на европската агенда токму благодарение на италијанската иницијатива.

Состојбата на политичките односи меѓу Италија и Северна Македонија е одлична и во последните години постојано се интензивира. Ова го покажуваат честата фреквенција и највисокото ниво на институционални средби и посети. Во овој поглед, и што се однесува само за последниот период, мора да ги споменеме посетата на Скопје на 11 февруари 2020 на Министерот за надворешни работи и меѓународна соработка Луиџи ди Мајо, средбата меѓу Претседателот на Републиката Серџо Матарела и Претседателот на Републиката Стево Пендаровски во Рим на 6 ноември 2019; средбата меѓу Премиерот Џузепе Конте и Премиерот Зоран Заев, исто така во Рим на 29 октомври 2019; средбата меѓу Министерот за одбрана Лоренцо Гуерини и Вицепремиерот и Министер за одбрана Радмила Шекеринска, во Брисел на 25 октомври 2019 година.

Како што потврди неодамна Претседателот Пендаровски, Италија е „најдобриот предводник на евроатлантската перспектива на Западен Балкан“, земја која дава конкретна поддршка за европските аспирации на Северна Македонија. Со влезот на Северна Македонија во НАТО и отворањето на пристапните преговори со ЕУ, историскиот пријателски однос кој ги поврзува Италија и Северна Македонија се зацврстува се повеќе. Тоа е уште еден многу важен чекор кон уште поблиска соработка.


24