Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

Учество на меѓународниот Симпозиум “Денови на Јустинијан Први”

Датум:

13/11/2020


Учество на меѓународниот Симпозиум  “Денови на Јустинијан Први”

12 ноември, Скопје. Денеска во Скопје беше отворено oсмото по ред издание на Меѓународниот научен симпозиум “Денови на Јустинијан Први”, организиран од Институтот за национална Историја – Универзитет ” Св. Кирил и Методиј” , Теолошкиот Факултет “Св.Климент Охридски”од Скопје и од Универзитетот во Болоња, со покровителство на Амбасадата на Италија во Северна Македонија.

Овој важен Симпозиум , инаугуриран од Министерката за култура, Ирена Стефоска, со специјална овогодишна тема “Религија” и нејзиниот сооднос со институционалните, полтичко-правните, идеолошките и едукативните димензии во Византијскиот свет за време на Јустинијан Први, беше поздравен и од Амбасадорот Силвестри кој особено ги потенцираше тесните културни и пријателски врски помеѓу Италија и Северна Македонија.

“Врски кои, како што сведочи денешниот Симпозиум, ги пронаоѓаат своите корени во една плуримилениумска историја”, додаде Амбасадорот.


482