Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

Продолжување на вонредната состојба

Датум:

30/05/2020


Продолжување на вонредната состојба

Денес 30 мај Претседателот на Републиката Стево Пендаровски потпиша продолжување на вонредната состојба за уште 14 дена (со истек на истата на 13 јуни 2020 година) поради - како што може да се увиди - неодамнешниот растечки број на заразени и смртни случаи во земјата. Претседателот посочи дека основата на неговата одлука е потребата да се овозможи македонската влада и институциите да продолжат да се соочуваат со здравствените, економските и социјалните последици од кризата.

Треба да се напомене дека, од 27 мај, полицискиот час е укинат во целата земја.

Од 22 мај, секое лице кое ќе влезе на територијата на Република Северна Македонија, ќе мора да достави негативен ПЦР тест за COVID -19 (тест направен не подоцна од 72 часа пред влегувањето) и ќе биде подложно на задолжителна мерка карантин во својот дом 14 дена (или 21 доколку пристигнува од земји кои се сметаат за „висок ризик“). Во случај на недоставување на тестот, лицето ќе биде испратено во карантин во структура утврдена од надлежните органи и ќе му биде наложено тестирање.


434