Questo sito usa cookie per fornirti un'esperienza migliore. Proseguendo la navigazione accetti l'utilizzo dei cookie da parte nostra OK

Нови рестриктивни мерки донесени од македонската Влада во врска со вонредната состојба со вирусот COVID-19

Data:

10/03/2020


Нови рестриктивни мерки донесени од македонската Влада во врска со вонредната состојба со вирусот COVID-19

Владата на Република Северна Македонија со резолуција донесена денес попладне, 10 март, ги донесе следниве нови рестриктивни мерки за спречување на ширењето на вирусот COVID -19:

- прекинување на сите наставни активности во градинките, основните и средните училишта, универзитетите и универзитетските и научните институти, почнувајќи од утре, 11 март и во наредните 14 дена. Сите воннаставни програми, како што се курсеви по јазик и слично, исто така се суспендирани.

- За деца под десет години, еден од родителите ќе има право да отсуствува од работа за да се грижи за детето, без да има скратува од платата.

- Забрането е организирање масовни собири и собири на отворено и на затворени простори во наредните 14 дена на целата територија на државата, како и културни настани и манифестации на територијата на државата кои предвидуваат повеќе од 1.000 учесници. Владата препорачува да се избегне организирање на јавни настани и за помалку од 1.000 учесници.

- Одржување на сите спортски настани без публика за наредните 30 дена.

- Задолжителната 14-дневна домашна изолација за сите оние кои доаѓаат од земји што се сметаат за висок и среден ризик, според официјалната листа на СЗО, која постојано се ажурира.

- Забрана за извоз на медицинска опрема и медицински материјали што може да бидат потребни за лекување на пациенти „ COVID -19“, како што се вентилатори, респиратори, маски и заштитни материјали. Посебен список на таков материјал ќе биде обезбеден на локалните производители.

- Препорака до постарите граѓани и оние кои припаѓаат на категории на ризик (хронично болни) да го ограничат движењето и да избегнуваат јавен превоз.

- Ослободување од сите задачи што се однесуваат на следните избори за вработените во јавните здравствени установи, за да им се овозможи да бидат активни во здравствените активности.

- На сите авионски летови воведување на здравствената локатор карта, која досега се однесуваше само на летовите од северна Италија.

- Забраната за меѓународен превоз на луѓе со автобус, минибус или комбе, до и од земјите со висок ризик.

- На сите гранични премини зајакнување на присуството на волонтерите на Црвениот крст на Република Северна Македонија во соработка со Министерството за здравство.

- Препорака за сите органи на централната и локалната јавна администрација, јавните и приватните компании да обезбедат воздржаност од работа за бремени жени и за лица со хронични заболувања.

- откажување на сите настани, конференции и патувања организирани од администрациите и јавните органи.

Од списокот погоре, забраната за превоз на лица со групни возила за превоз на копно се однесува и на патувањето во Италија, што не се препорачува дури и со приватни индивидуални возила.

На оваа забрана се додава и откажувањето на директната воздушна врска помеѓу Рим-Чампино и Скопје, одлучи денес компанијата Визер, со влегување на сила веднаш. Откажувањето е предвидено до 3 април, освен доколку не се продолжи.

Во врска со горенаведеното, Северна Македонија е всушност без директни воздушни врски со Италија.


399